Nacionalni Park Kornati


Kornati

U Jadranskom moru sjeverne Dalmacije, točnije na području Šibensko-Kninske i Zadarske županije, nalazi se prirodni raj, otočna skupina Nacionalni park Kornati. Nacionalni park Kornati se prostire na površini od 216km2, te se sastoji od ukupno 89 otoka i otočića koji su podijeljeni u dvije skupine: Gornji Kornati i Donji Kornati. Kornati su nacionalnim parkom proglašeni 1980.g. i obuhvaćaju Piškerski otočki niz, Kornatski otočki niz i jugoistočni dio Dugog otoka.

Najveći i najpoznatiji otoci koje je svakako potrebno posjetiti su Otok Kornat, Otok Žut, Otok Piškera i Otok Lavsa, koji posjetiteljima nacionalnog Parka Kornati nude nesvakidašnji gastronomski užitak u lokalnim restoranima koji se nalaze na navedenim otocima, u kojima se nude delicije domaće hrane i morskih specijaliteta. Osim tih otoka, tu je i otok Levranka koji je poznat po svojim pješčanim plažama i kristalno čistim morem i koji je nezaobilazna destinacija organiziranim brodskim ekskurzijama. Na području Nacionalnog parka Kornati se nalaze i dvije ACI marine (ACI marina Piškera i ACI marina Žut).

Kornati su oko 90% u privatnom vlasništvu, i vlasnici su uglavnom žitelji otoka Murtera. Na otocima se nalazi oko 300 kamenih kućica koje su vlasnici koristili kad bi obrađivali zemlju ili čuvali ovce kojih i danas ima na otocima. Kornatski otoci su nadaleko poznati i po suhozidu kojeg na otocima ima ukupno preko 330km, i koji je napravljen upravo zbog ovaca kako ne bi odlazile na ispašu na tuđa zemljišta. Suhozidi se nerijetko prostiru od obale do obale, i svakako su vrijedni pažnje ukoliko se odlučite posjetiti Nacionalni park Kornati. Uz Nacionalni park Kornati se nalazi i park Prirode Telaščića, koji je svojim prirodnim ljepotama, florom, faunom i prekrasno čistim morem svakako nezaobilazna turistička destinacija ukoliko ste se odlučili posjetiti Nacionalni park Kornati. Nacionalni park Kornati imaju izrazito bogatu floru i faunu.

Na otocima se mogu vidjeti deseci vrsta leptira, ptica, kukaca i gmazova (valja napomenuti kako na otocima nema zmija otrovnica, postoje svega 4 vrste koje nisu otrovne). Morski je arhipelag zbog podneblja i kristalno čistog mora bogat mnogobrojnim vrstama riba, školjaka i koralja, što će svakako privući ljubitelje ronjenja i podvodnog fotografiranja. Vegetacija otoka se sastoji od dvadesetak biljnih zajednica, te preko 600 biljnih svojti. Najznačajnije je spomenuti masline kojih danas na otocima ima preko 18000 stabala koje su većim dijelom zapuštene i ne obrađuju se. Zbog svega gore navedenog planirajte svakako jedan dan svog ljetovanja odvojiti za posjet Nacionalnom parku Kornati i uživati u svim njegovim prirodnim ljepotama.