Šibenik


Šibenik

Šibenik je jedan od najstarijih hrvatskih gradova na Jadranu, i prvi put se spominje davne 1066g. Šibenik je glavni grad i središte Šibensko-Kninske županije sa 46000 stanovnika. U odnosu na ostale gradove na Jadranu, Šibenik se ističe zbog svog položaja. Smješten je u zaljevu na ušču rijeke Krke i s morem je povezan kanalom Sv. Ante. U zadnjih nekoliko godina Šibenik se razvio u pravi turistički biser Jadrana i svake godine bilježi sve veći broj dolazaka gostiju

Grad je prepun turističkih atrakcija od kojih bi prvo spomenuli katedralu Sv. Jakova koja je izgrađena u 15. stoljeću i koja je 2000.g. stavljena na UNESCO popis svjetskog kulturnog nasljeđa. Katedrala Sv. Jakova je svake sezone nezaobilazna točka svih gostiju koji posjete Šibenik. Nasuprot katedrale Sv. Jakova se nalazi gradska vijećnica iz 16 st. izgrađena u renesansnom stilu i koja slovi za jednu od najljepših gradskih vijećnica u Hrvatskoj. Danas se u prizemlju gradske vijećnice nalazi ugostiteljski object, a na katu je dvorana u kojoj se ponekad održavaju gradske priredbe.

U blizini katedrale Sv. Jakova i gradske vijećnice nalazi se i Kneževa palača. Impozantna je to građevina iz 13. Stoljeća koja je služila kao dio obrambenog sustava grada Šibenika i koja je danas sa topovima ispred glavnom ulaza turistička atrakcija grada. Od ostalih turističkih atrakcija ne smijemo zaboraviti spomenuti ni tvrđave koje su isto tako služile za obranu grada Šibenika. Nabrojat ćemo ih redom: Tvrđava Sv. Nikole, Tvrđava sv. Mihovila, Tvrđava Sv. Ivana (Tanaja) i Tvrđava Barone (Šubićevac). Za posjetitelje Šibenika bi svakako preporučili posjet Tvrđavi Sv. Ivana, odnosno Tanaji s koje se pruža prekrasan pogled na grad Šibenik i kanal Sv. Ante te Šibenski most.

Tvrđava Sv. Mihovila preuređena je u ljetnu pozornicu amfiteatralnog tipa na kojoj se u sezoni održavaju koncerti. Dio tvrđave se koristi kao izložba muzejskih eksponata I zbirki. Tvrđava Barone je 2016.g. revitalizirana i sad je amfiteatar i kulturni centar, te je u turističkoj sezoni jedno od glavnih mjesta okupljanja Šibenčana i gostiju Šibenika. Na tvrđavi Barone se skoro svakodnevno održavaju koncerti, filmske projekcije ili plesne izvedbe. Svakako mjesto koje treba posjetiti jer se i sa ove tvrđave pruža pogled na grad Šibenik i Šibenski kanal koji oduzima dah. Šibenik je turistička destinacija u kojoj će svaki gost doživjeti nezaboravno iskustvo.