• Split, turistički online vodič
  • Split, turistički online vodič
  • Split, turistički online vodič

SPLIT

Split je sa svojih preko 200000 stanovnika drugi grad po veličini u Hrvatskoj i najveći grad u Dalmaciji, te važno trgovačko, industrijsko, sportsko i turističko središte. Leži na obali srednje dalmacije na Splitskom (Marjanskom) poluotoku i s morske strane je okružen otocima Brač, Hvar i Vis, a u zaleđu poljima dalmatinske zagore.

Jedna od znamenitosti i ponos Splita svakako je Dioklecijanova palača koja se prostire gradskim središtem i koja datira još iz 4. stoljeća, a 1979. je i pod UNESCO zaštitom. Zatim ćemo spomenuti katedralu Sv. Duje (Sv. Duje je i zaštitnik grada Splita) koja se nalazi u kompleksu Dioklecijanove palače , te mnogobrojni samostani, crkve i spomenici.

Glavni gradski trg je Peristil koji zbog svoje odlične akustike danas služi kao pozornica za mnogobrojne glazbeno-scenske spektakle. Tu je i gradski trg Prokurative koji je smješten uz zapadne zidine Dioklecijanove palače na kojem se održava tradicionalni festival zabavne glazbe "Split".

Od Splitskih muzeja ćemo spomenuti: Arheološki muzej, Etnografski muzej, muzej grada Splita, Pomorski muzej, Prirodoslovni muzej i zološki vrt, Galerija umjetnina i galerija Meštrović.

Splićani za svoj grad vole reći da je "najsportskiji grad na svitu" što se može potkrijepiti i činjenicom da je nakon Olimpijskih igara u Ateni 2004. godine Split grad sa najviše olimpijskih medalja na svijetu u odnosu na broj stanovnika.

INFORMACIJE

Pirovac je 100km udaljen od Splita i sa Splitom je povezan Jadranskom magistralom i autocestom. Do Splita možete doći sa vlastitim automobilom, ostaviti ga na jednom od mnogobrojnih parkirališta u gradu i dalje nastaviti pješice u obilazak Splita. Ukoliko nemate vlastiti automobil do Splita možete doći taxijem iz centra Pirovca ili jednom od redovnih autobusnih linija.

OSTALE DESTINACIJE

Shape
Pirovac - turistički vodič
PIROVAC

Živopisno mjesto na sredozemlju gdje je priroda nakanila usrečiti sva ljudska osjetila. Ponudila je naponovljivost sunca, [ više... ]

Šibenik - turistički vodič
ŠIBENIK

Šibenik je jedan od najstarijih hrvatskih gradova na Jadranu, i prvi put se spominje davne 1066g. Šibenik je glavni grad i središte Šibensko-Kninske županije [ više... ]

Zadar - turistički vodič
ZADAR

Zadar je drugi najveći grad na Jadranskoj obali i peti najveći grad u Hrvatskoj. Nalazi se na središnjem dijelu Jadranske obale, središte je i najveći grad Zadarske županije [ više... ]