• Zadar, turistički online vodič
  • Zadar, turistički online vodič
  • Zadar, turistički online vodič

ZADAR

Zadar je drugi najveći grad na Jadranskoj obali i peti najveći grad u Hrvatskoj. Nalazi se na središnjem dijelu Jadranske obale, središte je i najveći grad Zadarske županije sa preko 75000 stanovnika. Zadar je danas jedna od najposjećenijih turističkih destinacija na Jadranu sa mnoštvom turističkih atrakcija. Od povijesnih znamenitosti bi spomenuli Katedralu Sv. Stošije iz 12. Stoljeća koja je ujedno i najveća crkva u Dalmaciji. Zadar se krasi i mnogobrojnim crkvama od kojih je najpoznatija crkva Sv. Donata iz 9. Stoljeća koja je danas simbol grada Zadra te najpoznatija monumentalna građevina u Hrvatskoj.

Crkvu je moguće posjetiti individualno ili organizirano grupno sa turističkim vodićem. Zadar je prepun povijesnih građevina kao što su palače, spomenici, samostani I trgovi. Stari dio grada okružen zidinama te cijeli isprepleten kamenim ulicama sve posjetitelje Zadra vraća u povijest i pruža im neponovljivo iskustvo. Glavna i najveća ulica je Kalelarga koja je povezana sa mnoštvom manjih kamenih ulica i okosnica je starog dijela Zadra te nezaobilazna šetnica svih Zadrana i gostiju Zadra. Ukoliko se odlučite prošetati Kalelargom proći ćete preko trga Petra Zoranića, vidjet ćete crkvu Sv. Šime, Kneževu palaču, Narodni trg sa Gradskom ložom, Gradskom vijećnicom i Gradskom stražom.

U nastavku dolazite do katedrale Sv. Stošije pa do crkve Gospe od zdravlja. Nakon posjeta staroj gradskoj jezgri vrijeme je za đir po Zadarskoj rivi koja je idealno mjesto za šetnju uz more i prekrasan pogled na Zadarski kanal i otoke Pašman i Ugljan. Na zapadnom dijelu Zadarske rive nalaze se poznate Zadarske Morske orgulje. Prepoznat ćete ih po svom kaskadnom obliku kamenih stepenica u sedam sekcija ispod kojih se na razini mora nalazi 35 cijevi različitih dužina, promjera i nagiba. Zrak potisnut valovima putuje cijevima do hodnika ispod obalne šetnice, te kroz otvore u kamenu izlazi u šetnicu i proizvodi prekrasne zvukove. Morske orgulje su nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje.

Nedaleko Morskih orgulja nalazi se još jedna originalna inženjerska inovacija a to je Pozdrav suncu. Pozdrav suncu je krug promjera 22m na Zadarskoj rivi ispunjen sa više od 300 staklenih ploča ispod kojih se nalaze fotonaponski solarni moduli. Preko dana solarni moduli apsorbiraju sunčevu energiju kako bi nakon zalaska sunca započela svjetlosna igra rasvjetnih tijela ugrađenih u krugu. Ovo je dio rive koji svakako treba posjetiti predvečer i uživati u jednom od najljepših zalazaka sunca, u predivnoj glazbi morskih orgulja te svjetlosnih efekata Pozdrav suncu. Kad ste već u Zadru, možete posjetiti i najveći shooping centar u Dalmaciji Supernova u kojoj ćete pronaći stotine trgovina poznatih svjetskih brandova odjeće i obuće, te ostalih trgovina i uslužnih ugostiteljskih objekata.

INFORMACIJE

Zadar je od Pirovca udaljen svega 48km i povezan je Jadranskom magistralom. Do Zadra možete doći vlastitim automobilom, taxijem ili redovnom autobusnom linijom. Svakako preporučujemo odlazak vlastitim automobilom zbog mobilnosti i mogučnošću obilaska cijelog grada. Parkinga ima po cijelom gradu tako da ne trebate brinuti oko pronalaska parking za vaš automobil.

OSTALE DESTINACIJE

Shape
Šibenik - turistički vodič
PIROVAC

Živopisno mjesto na sredozemlju gdje je priroda nakanila usrečiti sva ljudska osjetila. Ponudila je naponovljivost sunca, [ više... ]

Zadar - turistički vodič
ŠIBENIK

Šibenik je jedan od najstarijih hrvatskih gradova na Jadranu, i prvi put se spominje davne 1066g. Šibenik je glavni grad i središte Šibensko-Kninske županije [ više... ]

Split - turistički vodič
SPLIT

Split je sa svojih preko 200000 stanovnika drugi grad po veličini u Hrvatskoj i najveći grad u Dalmaciji, te važno trgovačko, industrijsko, sportsko i turističko središte [ više... ]